Friday, October 12, 2012

DALAM SEBUAH PENANTIAN HADIRNYA SANG JODOH

‎" DALAM SEBUAH PENANTIAN HADIRNYA SANG JODOH "

Masih merasa gelisah dalam sebuah penantian untuk mendapatkan jodoh yang baik buat kita?

Yang awalnya jauh dari kita,
Bisa tiba-tiba mendekat kepada kita.
Yang sebelumnya acuh tak acuh kepda kita,
Bisa saja dengan tiba-tiba memberi perhatian kepada kita.
Yang tak pernah terbayangkan kenalpun sebelumnya,
Bisa dengan tiba-tiba datang berkenalan kepada kita.

Begitu juga sebaliknya,
Yang sebelumnya sudah dekat,
Bisa dengan tiba-tiba menjauh dari kita.
Yang sebelumnya nyata-nyata telah menyayangi kita,
Bisa tiba-tiba justru membenci kita.
Yang hampir pasti sudah dijadwalkan hari pernikahanpun,
Kadang-kadang digagalkan salah satu pihak dengan berbagai macam alasan.

Itulah jodoh!

Sebuah hal yang teramat misteri bagi kita.
Sebuah hal yang teramat sulit untuk ditebak.
Jodoh adalah hak-Nya.
Kita boleh telah berusaha sekuat tenaga untuk mendapatkannya,
Akan tetapi Dia jugalah penentu akhirnya.

Ingatlah,
ALLAH selalu punya cara untuk mempertemukan seseorang dengan calon pasangan jodohnya.
ALLAH juga selalu punya cara untuk memisahkan seseorang dengan calon pasangan jodohnya.
Tapi yakinlah,
ALLAH telah 'menuliskan' calon-calon terbaik untuk kita.
Dan itu bukan hal yang sulit dengan segala kuasa-Nya.
Dengan segala
kehendak-Nya.

Dan ketahuilah,
Hanya soal waktu sajalah bahwa rencana-Nya akhirnya bakal datang menghampiri kita.
Tak perlu merasa risau bukan?

Jadi tetap tersenyumlah dalam sebuah penantian untuk menjemput pasangan jodoh kita.
Tentunya yang terbaik bagi-Nya untuk dipertemukan dengan kita.





credit to: 
http://www.facebook.com/Page.IstikharahCinta

Monday, September 17, 2012

layan :sedetik lebih:


Tuesday, April 3, 2012

Takut nak drive?

Salam. Belek-belek message dalam phone, terjumpa message lama daripada mak.

"angah kena kuat. Jangan patah semangat. Anggap teguran sebagai cabaran. Jangan mudah menyerah kalah mesti berani. Insyaallah segalanya akan lancar. "<<29 September 2012>>

Mak message lepas saya nangis teruk sebab tak pandai nak drive dan takut nak drive di Penang ni.. Tapi terpaksa juga drive sebab kena jaga PMR. Nak naik bas, bas tak lalu sampai situ. Naik teksi mahal pulak.. Sangat serabut time tu.. Terpaksa juga bawa kereta untuk jaga exam.

First time bawa kereta di Penang, minta tolong housemate teman pergi dan balik sekolah. Seminggu lepas tu, mintak tolong kawan senegeri teman balik kampung. Time nak pergi sekolah, memang keluar awal. Sebelum pukul 7 dah sampai sekolah. Lepas tu, time jaga exam pun pergi awal juga. Cari jalan yang paling senang nak ke sekolah tu. Jalan yang tak payah nak cross tanpa traffic light. Pergi jalan lain, balik guna jalan lain.

Saya kalau bab-bab bawa kereta moto ni, memang kalau bukan terpaksa sangat5555 memang tak bawa la.. Mungkin sebab takut tu sangat menghantui diri..

Time praktikal pun sama. Tahun 2009. Arwah abah sakit jantung. Kena tahan di wad. Mak hantar abah ke wad selepas Subuh. Saya dah gelabah. Siapa nak hantar saya ke sekolah, saya tak reti memandu dan sangat tak cekap. time tu kan praktikal, mana ada cuti2 ni.. tak boleh cuti. Call PK 1 sambil nangis, dia cakap kena ambil MC. Nak ambil MC macam mana. Saya bukan sakit pun..Serabut sangat2. Mata bengkak jangan cerita la..

Kawan -kawan praktikal bagi semangat untuk bawa moto. Saya pun bawa la moto tu, pergi sekolah lambat. dah pukul 10 pagi dah masa tu. Sampai sekolah, kena masuk releif. Mata tengah bengkak.. Hmm, buat tak tau jela.. Masuk je releif tu..huhu:(

ALHAMDULILLAH sekarang dah boleh drive walaupun tak cekap, janji boleh pergi balik sekolah dan balik kampung setiap minggu..

Setiap kejadian yang berlaku itu ada hikmahnya. Mungkin kita tak nampak apa hikmahnya pada waktu sesuatu itu berlaku. Tapi kita akan nampak apa hikmahnya pada masa akan datang. Sama ada kita sedar atau tidak.

Allah itu adalah sebaik-baik perancang..

Cikgu Soba
3/4/2012
Penang

Thursday, January 26, 2012

6 T by Ustaz Wan Akasyah Semanis Kurma 26 Januari 2012

6 T untuk dipermudahkan jodoh

T - Tabah

T- Tenang

T-Tersusun

T-Tekun

T-Tawadhu'

T-Telus


Huraian untuk setiap T tak sempat salin..harap maaf ye..

9 Amalan Ringan Jodoh by Ustazah Siti Nor Bahyah (semanis kurma 26 Januari 2012)

9 Amalan Ringan Jodoh..

1-Berdoa setiap kali selepas solat 5 waktu..
2-Berdoa pada waktu tengah malam (waktu mustajab berdoa)
3-Minta ibu bapa doakan (Saya dah tiada bapa, hanya mak yang dapat doakan)
4-Puasa bila hari lahir ( dipanggil puasa hajat)
5-Solat sunat taubat (moga dosa diampunkan Allah..IA)
6-Pohon restu ibu bapa (Ibubapa ada gerak hati sama ada lelaki/gadis pilihan anaknya itu sesuai atau tidak)
7-Amalkan Surah Yusuf Ayat 4 dan Surah Al-Qasas ayat 24
8-Amalkan solat hajat
9-Amalkan surah Yunus ayat 81

Moga dapat diamalkan oleh saya dan yang lain juga..InsyaAllah..

kLIK untuk ComeL

Powered by Blogger.