Wednesday, April 6, 2011

TipS belajar Matematik

Salam Sejahtera..

Bagi pelajar-pelajar/students di luar sana, di sini teacher nak bagi TIPS untuk belajar matematik. Matematik bukanla killer subject pun.. Serius!!!

Untuk belajar matematik, apa yang anda perlukan ialah

  • alat tulis
  • kertas kira (kalau tiada kertas kira nak conteng kat mana???)
  • kalkulator 

pertama, mesti ada MINAT. kalau rasa menyampah dengan math, macam mana nak minat dengan math. jadi, buanglah rasa menyampah tu, dan tanam kan minat. nak tanam minat senang je, fikirla math kita akan guna sampai bila-bila dan di mana saja. tak kirala time beli makanan, makan, pergi kerja, naik bas, shopping.. semuanya berkaian dengan math. kalau kita benci math, bermakna kita macam benci hidup kita juga.

kedua, mesti buat LATIHAN yang banyak. latihan yang macam mana yang  banyak? "aku dah buat banyak latihan tapi tak pandai-pandai pun" pernah tak cakap macam tu? jangan cepat putus asa. bak kata pepatah inggeris practise make perfect..

ketiga,  mesti hafal rumus! tiada cara lain dah.. rumus memang kena hafal. kalau tak hafal, macam mana nak buat pengiraan.

keempat, tanya kalau tak faham. nak tanya sapa? sapa-sapa yang berkenaan la. sapa?? fikir sendiri ye..

kelima, berdoa pada yang Maha Esa:)

moga info ni berguna untuk anda ok:)

3 komen:

puteraduyong said...

ermm...betul tu cikgu...setuju... :)

Zaiedan said...

cikgu tumpang tanya..kalau amek degree in math ok tak...tapi saya xpandai math... camne nak amek...ada tips tak camne mau memandaikan diri dalam math.. :(

sObA said...

sory edan,,xcheck plak ada komen..
hmm,,nk amek degree in math ke?agak susah la sbnrnya..sbb dkt U bukan belajaq mcm zmn skolah.. dkt U banyak kna "prove" n byk theorem yg perlu hafal..better amek kos laen sbb math ni cm susah je..belajaq separuh mati pon xleh nk skor sgt..tu kalau kt USM la.. kt U laen xsurela plak..
nk pndai math, kna byk buat latihan n byk brtanya..Insyaallah pasti boleh skor..

Post a Comment

kLIK untuk ComeL

Powered by Blogger.